Bookmark and Share

woensdag 17 september 2008

Kant vs. kabinet

Toch aardig:

En de PvdA? Die heeft zich in het CDA-pak laten naaien. De tegenstelling met wat beloofd is, is groot. De PvdA zou de marktwerking in de zorg stoppen…minister Klink vergroot deze juist in de ziekenhuizen, en de uitverkoop van de thuiszorg gaat gewoon door. De PvdA zou de verrijking aan de top aanpakken…minister Bos komt met wat slappe belastingmaatregelen. We zouden stoppen met de JSF, en dat geld zou volgens een campagnespotje naar de verpleeghuizen gaan. Oh ja, er zou een onderzoek komen naar hoe we de oorlog in Irak zijn ingerommeld. En een referendum over het nieuw Europese verdrag…ze kwamen niet.


Mensen vinden dat er veel te veel marktwerking is ingevoerd in de zorg, bij de energie en het openbaar vervoer. Gebrek aan solidariteit wordt gezien als één van de grootste problemen van onze samenleving (21 minuten onderzoek, 2007).


Alles werd duurder, de boodschappen, de energie, de brandstof, de zorg. Het kabinet haastte zich vorig jaar nog om te zeggen: Ja, maar volgend jaar wordt het beter. Als een Peijnenburgkoek wordt mensen wat lekkers voorgehouden, ze kunnen er alleen niet bij. Net als dat jongetje in het zwembad en dat meisje in het vliegtuig. Happen naar Peijnenburg.


door opnieuw te snijden in de langdurige zorg, de AWBZ. U wilt een kabinet van houvast zijn, maar…dit is geen “sterkste schouders, zwaarste lasten’’, maar “zieke schouders, zwaarste lasten”. Hoe kunt u dit verdedigen?


Aan de pomp stijgen de prijzen, en tegelijk gaan de winstcijfers van de oliemaatschappijen door het plafond.

Met stijgende olieprijzen maken Shell en Esso enorme winsten met het oppompen van Nederlands gas. Gas dat van ons allemaal is.


Het beleid van de Wereldbank, het IMF en de Wereldhandelsorganisatie is vooral gericht op het in sneltreinvaart privatiseren en liberaliseren van publieke diensten in ontwikkelingslanden. Dit maakt het voor deze landen onmogelijk om armoede te bestrijden. Voor het vrijhandelsbeleid moesten de strategische voedselvoorraden worden afgebouwd. Ontwikkelingslanden mochten hun markten niet langer beschermen. Daardoor werden zij overspoeld met gesubsidieerde producten uit het Westen. Willen we de honger uitbannen, dan moeten ontwikkelingslanden juist worden gesteund om hun voedselproductie te verhogen.

De reactie van de VS op het recente conflict in Georgië, het plaatsen van een raketschild in Polen; het riekt naar het aanwakkeren van een nieuwe ‘Koude oorlog’.

Het kabinet houdt graag de schijn hoog. En uit de berichten zou je een andere indruk kunnen krijgen; maar het gaat helemaal niet goed in Afghanistan. De feiten spreken voor zich: de Taliban wint aan terrein, elk jaar vallen meer burgerslachtoffers, er worden steeds meer drugs verbouwd, de onveiligheid neemt toe. Het is niet verantwoord om op dezelfde wijze door te gaan. In plaats van onderdeel van de oplossing, zijn we onderdeel van het probleem geworden.

Over een paar maanden wil de regering een beslissing nemen over de aanschaf van een eerste testvliegtuig van de JSF. Steeds duidelijker wordt dat we zijn belazerd. Al die jaren is ons voorgehouden dat er nog geen definitieve keuze voor de JSF is gemaakt. Nu blijkt dat Defensie al in 1999 heeft besloten heeft dat de JSF de opvolger moet worden van de F-16. We moeten alsnog stoppen met dit project.


Wijkagenten moeten de tijd krijgen om op straat aanwezig te zijn, en de bewoners goed te leren kennen. De wijkagent moet ook in het buurthuis te vinden zijn. De SP wil veel meer investeren in wijkagenten.


De volledige eerste termijn is hier te lezen.

En de tegenbegroting.

Geen opmerkingen: