Bookmark and Share

zaterdag 25 april 2009

Petitie Gifsoja

GM gifsoja kan nooit verantwoord zijn.

Oproep aan het bestuur van Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds.

Als lid van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) wil uw organisatie instemmen met een 'verantwoord' label voor genetisch gemanipuleerde gifsoja. Daar maak ik ernstig bezwaar tegen.

De steeds verder oprukkende teelt van RoundupReady soja veroorzaakt in Zuid-Amerika enorme maatschappelijke en milieuproblemen. De sojamonocultuur verandert natuur en kleinschalige landbouw in een groene woestenij. Het hoge pesticidengebruik vergiftigt de leefomgeving van de lokale bevolking. Het verergert de landconflicten en vergroot de tegenstellingen tussen arm en rijk.

De Ronde Tafel legitimeert de verdere uitbreiding van de sojateelt. Boerenorganisaties en NGO's in Zuid-Amerika en daarbuiten hebben herhaaldelijk geprotesteerd tegen de misvatting dat deze soja 'verantwoord' kan zijn. Daarnaast ondermijnt de Ronde Tafel labels voor echt duurzame - lokale en biologische - producten.

Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds spelen een trekkersrol binnen deze Ronde Tafel. Met name door uw steun krijgt gentech gifsoja binnenkort het etiket 'verantwoord'. Ik verzoek u dan ook met klem om terug te keren op uw standpunt. Kom op voor de kleine boeren en de natuur en stap uit deze Ronde Tafel.

Lees verder en teken de petitie

Geen opmerkingen: