Bookmark and Share

zondag 23 maart 2008

Jansen en Janssen: “Kan ik nog anoniem zijn?”

In het hieronder gelinkte programma ook een gesprek met D66- europarlementarier Sophie in 't Veld, die zich, net als haar collega Alexander Pechtold, recentelijk herhaaldelijk kritisch uitgelaten heeft over het steeds verder verdwijnen van onze privacy.

Hardstikke mooi natuurlijk, maar gek genoeg doet ze het voorkomen dat de Europese Grondwet ("Verdrag" volgens haar) juist bescherming zou bieden tegen steeds verdere aantasting van privacy en burgerrechten.

Dat lijkt me wel een beetje voorbarig, en dat was het ook bij de "oude" afgewezen Europese Grondwet. Zeker gezien de slappe Europese knietjes tegenover de VS, als het om privacy gaat...

Kan ik nog anoniem zijn???

We laten overal onze sporen na. Of we nu geld overmaken, bellen, e-mailen, gebruikmaken van een zoekmachine of een vliegreis maken, in allerlei databanken worden onze gegevens opgeslagen. Kun je nog anoniem zijn in een tijd waarin alle grenzen vervaagd zijn? Jansen & Janssen gaan op zoek naar je privacy.

Jansen & Janssen spreken met europarlementarier Sophie in ‘t Veld, privacywaakhond Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens en Aleid Wolfsen, PvdA-Tweede Kamerlid. Iedereen is het er over eens dat het nieuwe akkoord geen verbetering is: de termijn dat gegevens bewaard mogen worden is opgerekt en we weten niet wie er allemaal bij kan. Maar betekent dat dan ook dat de Tweede Kamer tegen zal stemmen?

Op HollandDoc een interessante uitzending van vorig jaar zomer, van het programma Jansen & Janssen, met als thema privacy en burgerrechten:

Bekijk de uitzending: Kan ik nog anoniem zijn?

Geen opmerkingen: