Bookmark and Share

donderdag 5 februari 2009

Ministerie intimideert EPD-bezwaarden

Personen die alternatief bezwaar hebben gemaakt tegen opname in het Elektronisch Patiënten Dossier ontvingen eind januari van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een vier pagina’s tellende brief waarin hun bezwaar niet ontvankelijk wordt verklaard: ‘De bezwaarprocedure om aan te geven dat u niet mee wilt doen met het EPD is geen bezwaar in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht, deze wet is dan ook niet van toepassing’.

Vogelvrij met het VWS-formulier
Het alternatieve bezwaarformulier biedt de bescherming die in het VWS-formulier, ondanks de voorgewende ‘zorgvuldigheid’ en ‘zorg voor uw veiligheid’ ten ene male ontbreekt. Zo biedt het ondermeer bescherming tegen opname met naam en toenaam in een apart dossier voor EPD-querulanten, de zwarte lijst zogezegd, en stelt het de staat aansprakelijk voor eventuele materiële en immateriële schade.

Pikant detail is dat het bezwaarformulier van het ministerie evenmin van toepassing is omdat je nu eenmaal geen bezwaar kunt maken tegen niet aangenomen wetten. Desondanks presenteert de briefopsteller het EPD als voldongen feit en waarschuwt hij dat alléén het door het ministerie opgestelde formulier geëigend is ‘om correct en betrouwbaar de uitwisseling van gegevens te kunnen blokkeren’ -uiteraard vergezeld van de nodige identiteitsdocumenten en gemeentelijke uitreksels voor het querulantenregister- en vervolgt de briefopsteller met ‘Wij hopen op een begrip voor een zorgvuldige behandeling van uw bezwaar’. Tja, hoe zou je nu geen begrip voor een ‘zorgvuldige behandeling’ kunnen opbrengen, dat wil toch iedereen? Alsof dat ter discussie staat. Achteloos zou je er zo intrappen.

Lees verder op Zaplog

Geen opmerkingen: