Bookmark and Share

zondag 22 februari 2009

Vaclav Klaus

Vaclav Klaus zette deze week het Europese Parlement op stelten.

Overigens kreeg Klaus ook vanuit het Euro-kritische linkse EUL/NGL-blok bijval, al zijn ze het daar dan weer niet eens met de opvatting dat Europa puur een vrijhandelszone moet zijn. Maar wél met zijn opvattingen over het antidemocratische karakter van de EU, de Europese grondwet en Lissabon.

Ik zet het er maar even bij, omdat de media weer eens doet alsof euro-kritiek alleen aan conservatief rechts en nationalisten is voorbehouden.

De EU in haar huidige vorm is er vooral gekomen dankzij de lobby van de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, die streefden naar een vrijhandelszone.

Daardoor moest, naar neo-liberaal model, o.a. de publieke/nutssector uitgekleed worden (actueel: Essent en Nuon), landsparlementen moesten daareentegen krachteloos worden tegenover multinationals, de euro moest worden doorgedrukt en een Europese Centrale Bank opgericht die totaal buiten elke democratische controle staat.

Het gevolg is dat we nu een corporatistische superstaat hebben, die via het Verdrag van Lissabon grondwettelijke legitimiteit dreigt te krijgen.

Geen opmerkingen: