Bookmark and Share

woensdag 20 mei 2009

Studenten eisen media-vrijheid voor de CIA in Venezuela

Wat vooraf ging:

Wat nog beangstigender is, is dat de Venezolaanse contraspionage een intern CIA-memorandum van de Amerikaanse ambassade in Caracas onderschepte waarin een zeer sinister – bijna fantastisch, als het niet waar zou zijn – plan uit de doeken wordt gedaan om Venezuela de komende dagen te destabiliseren. Het plan, met als titel ‘Operatie Nijptang’, was geschreven door CIA Officer Michael Middleton Steere en was geadresseerd aan CIA Director General Michael Hayden in Washington. Steere is gestationeerd in de Amerikaanse ambassade in Caracas onder de vermomming van een “Regional Affairs Officer”. Dit intern memorandum, gedateerd op 20 november 2007, verwijst naar de “vooruitgang van het laatste stadium van Operatie Nijptang”. Het bevestigt dat de operatie wordt gecoördineerd door het team van Human Intelligence (HUMINT) in Venezuela.

De memo geeft een samenvatting van de verschillende scenario’s waarmee de CIA in Venezuela werkt voor de komende stemming bij het referendum van 2 december. Wat zij het “Electorale Scenario” noemen, bevestigt dat de stemintenties voor zondag niet fundamenteel zullen veranderen en dat de ‘ja’ ten voordele van de grondwetsverandering met 10 à 13 procent leidt ten opzicht van de ‘nee’. De CIA schat dat onthouding rond de 60 procent zal liggen en verklaart in de memo dat dit stemgedrag onomkeerbaar is voor de verkiezingen.

Officer Steere benadrukt het belang en het succes van de public relations en propagandacampagne die de CIA tijdens de afgelopen maand met meer dan 8 miljoen dollar heeft gesponsord. De CIA bevestigt dat deze fondsen komen via een bedrijf onder contract van USAID, namelijk Development Alternatives, Inc., dat in juni 2002 het beheer op zich nam van de USAID Office for Transition Initiatives. Zij financieren en adviseren oppositie-ngo’s en politieke partijen in Venezuela. De CIA-memo verwijst in het bijzonder naar deze propaganda-initiatieven als “psychologische operaties” (PSYOPS). Daaronder vallen ondermeer peilingbureaus die frauduleuze peilingen uitbrengen waarin de nee-stem meer krijgt dan de ja-stem. De CIA bevestigt ook in die memo dat ze samenwerken met internationale persagentschappen om gegevens en informatie over het referendum te verdraaien en dat ze in Venezuela coördineren met een team journalisten en media die georganiseerd en geleid worden door de voorzitter van de televisiezender Globovision, Alberto Federico Ravell.

CIA Officer Michael Steere raadt vervolgens aan Generaal Michael Hayden twee strategieën aan, om gelijktijdig mee te werken: het referendum verhinderen en weigeren de resultaten te erkennen als de ja-stem wint. Hoewel deze strategieën tegengesteld lijken, stelt Steere dat ze gelijktijdig moeten geïmplementeerd worden juist om activiteiten aan te moedigen om het referendum te verhinderen en tegelijk de sfeer te creëren om de resultaten te verwerpen.

Hoe willen ze dit doen?

In de memo stelt de CIA volgende tactieken en acties voor:
· De straat optrekken en protesteren met gewelddadige, subversieve acties in het hele land
· Een klimaat creëren waarin regeren onmogelijk wordt
· Een algemene opstand veroorzaken door een substantieel deel van de bevolking
· Een plan om de stemlokalen te doen “imploderen” door oppositiestemmers aan te moedigen “te STEMMEN en te BLIJVEN”, om anderen tot hetzelfde aan te zetten
· Zondag in de vroege namiddag gegevens vrij te geven die een NEE-stem uitlokken (een duidelijke schending van verkiezingswetgeving)
· Deze activiteiten coördineren met Ravell & Globovision en internationale persagentschappen
· Met ex-militaire officieren en coup-plegers Pena Esclusa and Guyon Cellis coördineren – dit zal samen gebeuren met de militaire attaché voor Defensie en Leger aan de VS-ambassade in Caracas, Office of Defense, Attack and Operations (DAO)
Om de verwerping van de verkiezingsresultaten te aan te moedigen, stelt de CIA voor:
· Aanvaarding creëren bij de publieke opinie dat de NEE-stem het zeker haalt.
· Peilingbureaus gebruiken onder contract met de CIA
· De nationale verkiezingsraad bekritiseren en discrediteren
· Een frauduleuze sfeer genereren
· Een team van experts gebruiken van universiteiten die zullen uitleggen hoe de data van de electorale registrering gemanipuleerd zijn en die wantrouwen zullen opbouwen tegen het stemsysteem
De CIA-memo heeft het ook over:
· Chavez in de internationale gemeenschap isoleren
· Eenheid proberen te bekomen bij de oppositie
· Een alliantie proberen te verwezenlijken tussen de onthouders en de NEE-stemmers
· De propaganda tegen Chavez op te drijven
· Militaire acties uitvoeren ter ondersteuning van de mobilisatie van de oppositie en propaganda-activiteiten
· De operationele voorbereidingen uitvoeren op militaire basissen van de VS in Curacao en Colombia om acties in Venezuela te ondersteunen
· Gedurende de volgende 72-120 uren een deel van het land onder controle houden
· Een militaire rebellie aanmoedigen binnen de krachten van de Nationale Garde en andere componenten

Zoals staat uitgeschreven in de CIA-memo zijn de betrokkenen:
· Het CIA-kantoor in Venezuela - Office of Regional Affairs, en officier Michael Steere
· VS-ambassade in Venezuela, ambassadeur Patrick Duddy
· Office of Defense, Attack and Operations (DAO) in de VS-ambassade in Caracas en militair attaché Richard Nazario
Venezolaanse politieke partijen:
· Comando Nacional de la Resistencia
· Accion Democratica
· Primero Justicia
· Bandera Roja
Media:
· Alberto Federico Ravell & Globovision
· Interamerican Press Society (IAPA) of SIP in het Spaans
· Internationale persagentschappen
Venezolanen:
· Pena Esclusa
· Guyon Cellis
· Rector van de Simon Bolivar Universiteit, Rudolph Benjamin Podolski
· Rector van de Andres Bello Katholieke Universiteit, Ugalde
· Studenten: Yon Goicochea, Juan Mejias, Ronel Gaglio, Gabriel Gallo, Ricardo Sanchez
Operatie Nijptang heeft als doel een gewapende opstand in Venezuela aan te moedigen tegen de regering van president Chavez, wat zal dienen ter verantwoording van een interventie van VS-strijdkrachten, nabij gelegerd in militaire basissen in Curaçao en Colombia. De operatie vermeldt twee landen in code: Blue en Green. Deze verwijzen naar Curaçao en Colombia, waar de VS operationele, actieve en uitgeruste basissen heeft die gedurende het laatste anderhalf jaar zijn versterkt ter voorbereiding op een conflict met Venezuela.
Het document bevestigt dat psychologische operaties momenteel het beste en meest efficiënte wapen van de CIA zijn tegen Venezuela, en het zal zich blijven inspannen om de internationale publieke opinie tegen Chavez en de situatie in het land te beïnvloeden.

Operatie Nijptang is een bijzonder alarmerend plan dat als doel heeft Venezuela te destabiliseren en (opnieuw) zijn legitieme en democratisch president (die brede steun geniet) omver te werpen. Het plan zal mislukken, in de eerste plaats omdat het is uitgelekt, maar het moet door de hele wereld veroordeeld worden als een onaanvaardbare inbreuk op de Venezolaanse soevereiniteit.
Lees verder bij Indymedia.be

Anno 2009 trapt de Wereldomroep er met open ogen in:

Media die kritisch zijn over Chávez hebben het moeilijk in Venezuela. De president beschuldigde eerder deze maand onafhankelijke radio- en tv-stations van het aanzetten tot haat. Hij noemde het onafhankelijke tv-station Globalvision en zinspeelde op strafmaatregelen.

De oppositie in Venezuela houdt er rekening mee dat Globalvision hetzelfde lot te wachten staat als het ooit populaire en kritische tv-station RCTV.

Geen opmerkingen: