Bookmark and Share

dinsdag 13 januari 2009

Nederland wil geen nieuwe Afghanistan-missie

Columnist Jan-Jaap Heij gaat los in De Pers:

De Pakistaanse talibanexpert Rashid Ahmed voorspelde het al in De Pers van 12 november: na zijn inauguratie komt Obama in Europa buurten voor extra NAVO-troepen in Afghanistan, en hij zal dan Nederland als belangrijke partner niet vergeten. Niet geheel toevallig doen Balkenende en Verhagen sinds die tijd voorzichtige pogingen de hearts and minds van de Nederlandse bevolking warm te maken voor een verlenging van de Afghanistanmissie (tussenstand: 18 doden) na 2010. Ondanks plechtige beloften van het tegendeel.

[...]

Motieven kabinet nu niet duidelijk

Door de jaren heen keert de bevolking zich in opiniepeilingen vrijwel consequent tegen de missie. Dat hoeft voor het kabinet geen reden te zijn te vertrekken, maar zo’n gegeven schept wel een verplichting. Namelijk om verantwoording af te leggen over hetgeen besloten is of wordt.

En juist op dat punt heeft de Nederlandse regering zo langzamerhand een gĂȘnant slecht trackrecord: het kabinet weigert nog altijd een fatsoenlijk onderzoek naar onze betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

Dan mag het kabinet Nederland niet aan nieuwe riskante militaire avonturen committeren. Eerst uitleggen hoe het nu zat met die massavernietigingswapens in Irak, met onze strikt particuliere motivatie om daaraan mee te doen – het overtreden van VN-resoluties, waar het de Amerikaanse en Britse hoofdrolspelers toch vooral om de massavernietigingswapens ging – en wat een Nederlandse luitenant-kolonel uitspookte op een Amerikaanse persconferentie over een oorlog waar we ‘militair niet aan meededen’.


Lees in zijn geheel

De Tweede Kamer bleek vandaag terecht wantrouwig ten opzichte van de bedoelingen van het kabinet, net als, gelukkig, de bevolking. Eerst onderzoeken die hap.

Geen opmerkingen: