Bookmark and Share

maandag 3 september 2007

Biometrie: Wir haben es gewusst

Het nieuwe paspoort is niet alleen onveilig, ook de foto-eisen zorgen voor veel ongemak. Vanaf de eerste dag dat het biometrisch paspoort in Nederland een feit was, werden pasfoto's massaal afgekeurd. De strenge eisen voor de Fotomatrix Model 2006 in kleur, zoals het gelaat recht van voren, oren zichtbaar, geen glimmertjes in brillenglazen en vooral niet glimlachen (want dat biedt de beste mogelijkheid voor biometrische gezichtsherkenningscamera's), waren in de praktijk nauwelijks haalbaar. Ook bleek de gezichtsherkenning vanaf de foto tegenvallende resultaten op te leveren.

Inmiddels heeft staatssecretaris Schouten Bijleveld aangekondigd dat de foto in de toekomst aan de balie van het gemeentehuis zal worden gemaakt. De staatssecretaris wil ons hiermee een gang naar de fotograaf besparen want een foto gelijk bij aanvraag van een nieuw paspoort is toch veel makkelijker?

Deze afleidingsmanoeuvre ligt er echter te dik bovenop. De overheid wil zelf over de pasfoto's (lees gelaatsscans) beschikken. Het rechtstreeks scannen en digitaliseren van het gezicht, zonder tussenkomst van een papieren pasfoto, was men al veel eerder van plan maar was binnen de geplande termijn niet haalbaar. Als de foto of gelaatsscan aan de gemeentebalie wordt gemaakt, wordt deze doorgestuurd naar SDU Identification maar is het ook mogelijk om in een gemeentelijke database te worden opgeslagen.

Full story on Ravage

Geen opmerkingen: