De geschiedenis is zojuist namelijk begonnen. Met de ineenstorting van het neo-liberalisme in een multipolaire wereld.
Ik weet niet welk -isme de wereldgeschiedenis in het vervolg zal gaan domineren. Ik weet niet of het überhaupt zin heeft om onszelf langer te verschuilen achter welk -isme dan ook.
Ik weet wel twee dingen: er zijn voor ons, mensen, genoeg goede dingen om naar te streven, en genoeg kwalijke zaken om onszelf tegen te beschermen.
Dat is voor mijzelf het startpunt van de geschiedenis, vanaf nu (privézaken buiten beschouwing gelaten). En van daaruit kunnen we werken aan een wereld die het predikaat "samenleving" verdient. Zonder oorlog, zonder hebzucht, zonder nare gewoonten als publiek verlies door privaat gegok. Ik denk dat deze mensen het daar wel mee eens zijn.
En nee, ik geloof niet dat ik die Fortis-stunt van Bos een goed idee vind, al valt er op zich wat te zeggen voor het idee voor die 51% overheidsbelang, in plaats van 49%, zoals nu besloten is. Schijnt niet van "Europa" te mogen. Als je met ons geld een bank redt, verdienen we een beslissende stem als belastingbetaler. Maar waar gaat dat eindigen? Lucht is nou eenmaal lucht. En dus géén geld, zo weten we inmiddels. Ik vind dus dat degenen die de troep hebben gemaakt het zelf moeten opruimen/betalen. En hoewel de situatie in Nederland niet helemaal vergelijkbaar is, heeft,voor zover ik kan zien het Amerikaanse Huis Van Afgevaardigden dezelfde mening. Sowieso: vóórdat Fortis gered werd had er één voorwaarde aan verbonden moeten worden: haal Fortis van de beurs af. Niet gebeurd. De redding van Fortis had op de huidige manier vermeden moeten worden.
In reactie op een stelling van SP-Kamerlid Ewout Irrgang had ik het volgende geschreven, overigens niet geplaatst:
Ewout Irrgang:
Wouter Bos had een belang van 51% in Fortis moeten nemen, in plaats van de 49% nu.
Op zich ben ik het eens met je stelling, Ewout. Maar toch vind ik dat je (de
SP) dit reddingsplan keihard had moeten afwijzen. Nu wordt er met óns geld
een beursgenoteerd bedrijf gered, en met gemeenschapsgeld gewoon doorgegokt.
Daar ben ik faliekant op tegen. Fortis had eerst van de beurs moeten worden
teruggetrokken, en daarna 51 % of gewoon géén redding. "Fortis van de beurs
af" zou m.i. dan nu ook de inzet in het Kamerdebat moeten worden, voor wat
betreft de SP.
En verder: waar gaat dit eindigen? Straks komen er meer banken in de
problemen, om het nog maar niet over de pensioenfondsen te hebben. Moeten we
hen óók gaan redden?
Grt John
Hoe dan ook: ik kies er voor om niet de dupe te worden van het grote graaien. Of dat graaien nou door beursgokkers, centrale banken of de overheid gebeurt. Ik kan me ook slecht voorstellen dat ik daarin alleen sta. Als ik daar gelijk in heb, laat het me weten, beste lezers. Nú is de tijd voor het bouwen aan een nieuwe weg. Iedereen die dit blog regelmatig leest, kan zich ongetwijfeld voorstellen in welke richting deze zou kunnen leiden, en in welke richtingen vooral niet.
Ik zou jullie daarom willen vragen de poll in het menu in te vullen, en eventuele ideëen in te sturen. En anders: tot 11 oktober. Om te beginnen.
Oh, en er mag nog gelachen worden. Min of meer...
Updated 30/09/2008 12.21